УкраїнськаУКР
EnglishENG
PolskiPOL
русскийРУС

Як це було. Репортаж про відставку уряду Єханурова

Як це було. Репортаж про відставку уряду Єханурова

Таке можливо лише в Україні! Парламент відправив у відставку уряд! З першого погляду дивуватися нічого, відставки урядів у нас трапляються кілька раз на рік. Однак тут ситуація принципово інша. Справа в тому, що з першого січня, завдяки конституційній реформі парламент забрав у Президента право формувати уряд, а сам ще не набув відповідних повноважень. Тобто, нових міністрів Верховна Рада зможе призначити лише після виборів. А хто весь цей час буде працювати в Кабінеті Міністрів? Виявляється, міністри у відставці.

«Уряд не може кинути країну, тому міністри у відставці будуть працювати, як повноцінні міністри. Хоча це - абсурд», - заявив міністр юстиції у відставці Сергій Головатий. «А які зарплати у міністрів у відставці?», - поцікавився «Обоз». «Звичайні, це логічно», - відповів Головатий, хоча насправді це теж абсурдно. Він розповів, що особисто очікував, що парламент прийме таке рішення. «Якби не газ, депутати причепилися б до води, або до повітря; на жаль, ніхто їм не порадив причепитися до сухої гілляки. Головні мотиви такого рішення - це дестабілізація опозиційними силами ситуації в країні, а ще, безумовно, - задля досягнення оргазму», - заявив Головатий, який явно перебував у доброму гуморі.

Тривожитися за крісло у нього справді не має підстав, зате з’явилася хороша тема для розмов: про дурнуватий парламент, який кинув країну в пучину юридичної колізії. Адже раніше вважалося, що на юридичні колізії здатен лише Головатий, через якого в країні з’явилося два генпрокурора.

У кулуарах Верховної Ради із задоволенням іронізував міністр внутрішніх справ у відставці Юрій Луценко. «Мене найбільше потішає, що зійшлися інтереси «кучмістів-реваншистів» блоку «Не так!» та офіційного БЮТу. Тобто, нині ми маємо дивний симбіоз під назвою «Б’ють не так!» Дійсно, б’ють не так, адже жодних юридичних наслідків для уряду немає - він як працював, так і працюватиме», -заявив Луценко.

До Єханурова підступитися було не можливо, його оточив частокіл телекамер та натовп журналістів. Однак обличчя, яке фрагментарно виринало поміж мікрофонами та диктофонами, не залишало сумніву - прем’єр у відставці також у доброму гуморі.

Звісно, із задоволеними обличчями прогулювалися кулуарами ВР представники фракцій, які так розсмішили урядовців. Адже 250 голосів за відставку уряду – це, звісно, неабияка перемога. «За» проголосували в повному складі «Регіони», Блок Тимошенко, комуністи, есдеки та народники Литвина. До речі, половина цієї братії голосувала за призначення уряду Єханурова на початку осені.

На запитання журналістів, як можна було залишити країну без уряду, ті загадково посміхались. «Нічого драматичного не відбулося, Литвин нам прочитав витяг із закону, де написано, що тепер міністри будуть працювати з приставкою в.о. Однак вони будуть виконувати свої функції в повному обсязі, і питати з них ми будемо в повному об’ємі», - заявила лідер фракції "Регіони України" Раїса Богатирьова. Втім, Богатирьова, певно, в своїх думках розібралася не до кінця. Як спитати з міністрів у відставці? Невже повторно відправити у відставку?!

Головне в цій ситуації, що всі залишилися задоволені. Так би мовити, випустили пар та піар. Офіційно причиною відставки уряду став газовий договір з Росією, який одні депутати називали успішним інші - державною зрадою. Останніх виявилося більше. Взагалі за 6 днів - від 4 до 10 січня - підписану між НАК «Нафтогаз», Газпромом та "РосУкрЕнерго" угоду піддали такій критиці, що Єханурову довелося на депутатському килимі виправдовуватися. Хоча він особисто вважає угоду перемогою свого уряду.

Особливих успіхів у критиці досягла Юлія Тимошенко. Її програмою-максимум було у перший же післясвятковий день роботи парламенту розірвати цю угоду. Однак угода «вистояла», натомість уряд - ні. Хоча пропозиція про розірвання угоди таки звучала. Її оголосив представник БЮТ Білорус, однак спікер Литвин зауважив, що не прерогатива парламенту приймати таке рішення. На цьому й вирішили.

Тимошенко сказала: «труба», Єхануров поправив: «стільці»

До речі, почався парламентський день доволі спокійно. Ситуація розвивалася дуже в’яло.

Юрій Єхануров спокійно, без емоцій почав свою доповідь з трибуни. У першій її частині він пояснював, чому була підписана завідомо невигідна для України угода, адже раніше Росія зобов’язувалася постачати газ по 50 доларів до 2009 року.

Прем’єр нагадав, що перегляд угоди ініціювала Росія. «Деякі радикали пропонували перейти до глухої оборони. Звісно, ми могли би довести свою правоту в Стокгольмі. Але це справа не одного місяця. Кому потрібна наша правота, якби Україна на два роки лишилась би без газу, з пустою трубою, втраченою репутацією транзитної держави», - переконував Єхануров.

Далі він почав роз’яснювати, чому посередником в поставці газу стала приватна структура «РосУкрЕнерго». «Це був вибір російської сторони»,- зауважив Єхануров. Разом з тим, за цією приватною структурою в Україні вже давно тягнеться шлейф «напівкримінальної» та «корумпованою». Юлія Тимошенко стверджує, що в засновниках з української сторони колишній керівник "Нафтогазу" Юрій Бойко, а ще до «РосУкрЕнерго» має пряме відношення кримінальний авторитет Семен Могилевич.

Єхануров повідомив, що він не знає фізичних засновників, а з «української сторони там не має жодної присутності». «До чого всі ці питання, нас не повинно турбувати, хто кому продає газ до українського кордону, головне, що ця структура зобов’язана на нашому кордоні продавати нам газ по 95 доларів», - емоційно заявив Єхануров.

Разом тим він не сказав нічого на тему, які гарантії виконання зобов’язань. І не відповів, які гарантії, що ціна не буде піднята через півроку. Так само Єхануров не відповів на запитання, в чому проявляється компроміс з боку Росії, якщо вона отримала ту ціну, що вимагала, - 230 доларів. Також прем’єр не пояснив депутатам, чому була зруйнована прив’язка ціни за транзит до ціни на газ. Натомість з хитруватим блиском у очах відповів на запитання, чи консультували російську сторону Клюєв, Бакай та Бойко. «У російської сторони була досить кваліфікована позиція», - заявив Єхануров.

Без відповіді лишилися зауваження депутатів, чому якщо Україна перейшла на ринкові ціни на газ, не попросити Росію перейти до світових цін в платі за базування Чорноморського флоту.

Натомість Єхануров не забув проінформувати депутатів, що дана угода не несе жодної загрози для нашої газотранспортної системи. Справа в тому, що напередодні Тимошенко переживала, що за таємними домовленостями «труба» буде віддана на баланс СП «Нафтогазу» та «РосУкрЕнерго». В угоді існує пункт, що реалізувати газ на території України буде це СП, а сторони вносять в уставний капітал кошти та інші активи.

Тимошенко підозрювала, що під словом «інші активи» замаскована «труба». «Насправді Україна зобов’язалася внести грошові кошти, а ще - стільці та столи», - запевнив Єхануров. Під час промови та відповіді на запитання атмосфера в залі була спокійна. Ніхто не кричав «ганьба», не улюлюкав, не включав сирени. Все було мирно та спокійно. На завершення прем’єр похвалився, що «успішно проведені переговори» дозволили скасувати постанову про підвищення цін на газ для населення. В планах Єханурова - проекти з енергозбереження, «щоб до енергоресурсів ставилися з такою повагою, щоб слово газ писали лише з великої букви. «Наша Україна» зааплодувала.

Путін - агент ЦРУ

В такій же спокійній атмосфері відбувалися виступи фракцій. Хоча майже в кожному лунали слова критики на адресу прем’єра та газової угоди. А ще - майже поголовно звинувачували прем’єра, що уряд підвищив ціни на газ для населення. «Це жах, проста українська жінка включає плиту й дізнається, що газ став дорожчим на 25% тільки тому, що Івченко на переговорах надумав говорити українською мовою», - наприклад так плакався Нестор Шуфрич.

Єхануров при цьому розгублено моргав, намагався на мигах показати, що його не почули, він же сказав, що підвищення ціни за газ для населення не буде, а потім лише байдуже посміхався.

В заключному виступі душа Єханурова не витримала, й він ще раз нагадав про збереження цін. Проте депутати все одно прийняли всіма наявними в залі голосами законопроект про мораторій підвищення ціни для комунальних підприємств (у першому читанні), а також проект про заборону підвищення ціни на газ для населення. Одним словом, типовий виборчий піар.

Виступи представників фракції були схожі: «уряд - у відставку, угоду - денонсувати». Хоча не обійшлося без геополітичних парламентських дурниць. Ось Оробець наїхав на Путіна. «У нас закінчився газовий конфлікт з Росією, а почався український «газават». Зараз всі нарікають на фірму-прокладку, причому забувають про справжніх господарів цієї фірми, не називають прізвище Путіна», - заявив нардеп.

Після нього депутат з Регіонів Плотніков наїхав на США: «Ця угода закріпила Україну васалом США». Дискусію припинив Соболев: «Якщо ми продовжимо, то виявиться, що Путін - це агент ЦРУ, який просуває американські контракти на українську землю».

На завершення була палка промова спікера Литвина, який раніше прославився тим, що під час візиту в Москву назвав українську сторону «шантажистами». Тепер він критикував «компромісну угоду». На його думку, шантажисти «всю пару випустили в гудок». Литвин закликав депутатів взяти на себе відповідальність за переговорний процес й «по можливості розірвати угоду».

А далі, як по маслу, Верховна Рада проголосувала за створення парламентської слідчої комісії про рослідування обставин підписання газового договору та за відставку уряду. Щоправда, у деяких депутатів виникло побоювання, чи не розпустить у відповідь Президент парламент.

«Не розпустить, - запевнив з трибуни Литвин, - за новими змінами до Конституції парламент не можна розпускати за півроку до виборів». Хоча кулуарами ходили чутки, що Віктор Ющенко такий обурений, що готовий піти на пряме президентське правління. Принаймні, про це офіційно заявила його політична сила.