УкраїнськаУКР
EnglishENG
PolskiPOL
русскийРУС

Смажений кабанчик на увічнення пам‘яті Голодомору?

Смажений кабанчик на увічнення пам‘яті Голодомору?

Як стверджує газета «Сегодня», бідолашна тварина, яка наразилася на кулю Януковича, була символічно вгодованою – майже 500 кілограмів.

Недоречно подумалося, скільки людських життів міг врятувати той веприще в 1933 році. Може тому на Поліссі, яке межує з багатою на дичину Білорусією, все ж таки загинуло менше українського люду.

Втім, наш Прем‘єр також не з маленьких і, треба визнати, білоруське свинисько таки пасувало його чималій статурі. От тільки Голодомор, пам‘ять про який Україна відзначала в той день, заважав помилуватися мисливським фартом відомого білоруса з Донбасу.

Може, тому, що в донецьких степах опухли від голоду сотні тисяч українських селян. А може, й тому, що надміру цинічним і лицемірним виглядало полювання на свиню для лідера Партії регіонів, яка ще вчора організовано виступала в парламенті з пропозицією дати оцінку голоду 32-33 рр. Звичайно ж власним формулюванням. Але звісно ж регіонали не відкидають історичної пам‘яті, щоправда відзначаючи, що разом з українцями в наших селах загинуло і чимало представників інших народів.

Враховуючи, що білоруси є третьою за чисельністю національністю в Україні і мають у ній значний вплив (що зайвий раз доводить прем‘єрство Януковича), логічно припустити, що в 33-му поруч з українцями пухли від голоду і брати-білоруси.

Коли Янукович зібрався в село Януки, я, треба визнати, на якусь мить почав поважати його радників, які розробили таку щемливу сцену. Український Прем‘єр виступає перед сільчанами, пояснюючи їм, як багато білорусів загинули в українських селах, пропонує вшанувати пам‘ять жертв сталінського режиму і роздає усім київські торти.

Ні, звичайно київські торти він привіз. Але от перед людьми про Голодомор не розказував, натомість одразу ж заходився збиратися до полювання на оленів. Але, як стверджують журналісти «Сегодня», олені вже скинули на зиму роги і сябри підсунули українському Прем‘єру свиню. Чималого дикого кнура, якого не інакше як у пам‘ять про стихаючі вигуки «хліба» в українських селах, хвацько завалив Віктор Федорович.

Білоруси розповіли «Сегодня», як Янукович не хотів розлучатися з таким велетенським трофеєм і страшно переживав, коли лісники не змогли підігнати до туші джип.

Кажуть пам‘ять про той жахливий голод і досі живе у нащадках. Саме тому нам з дитинства втовкмачують, що треба все доїдати до останньої крихти. От і Віктора Януковича українські голодні традиції пройняли – в день Голодомору він не хотів залишати у білоруському лісі свого величезного впольованого кабана.